HCVJEVCI Seznam forumov HCVJEVCI
HEPATITIS C - UNIČIMO GA !
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




testiranje brez napotnice

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    HCVJEVCI Seznam forumov -> VI, KI VAS KARKOLI ZANIMA V ZVEZI S HEPATITISOM C !
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  

Kako ste posumili, da ste okuženi?
iz vidnih znakov bolezni (utrujenost,...)
0%
 0%  [ 0 ]
ker sem zvedel/a,da je okužen bližnji
50%
 50%  [ 2 ]
čisto slučajno pri pregledu krvi
50%
 50%  [ 2 ]
Skupaj glasov : 4

Avtor Sporočilo
puncka



Pridružen/-a: 29.11. 2006, 23:00
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: 29 Nov 2006 23:22    Naslov sporočila: testiranje brez napotnice Odgovori s citatom

Živjo!

Zanima me, če se da it kr na infekcijsko kliniko in se testirat, ne da bi šel k svojmu zdravniku. Je možnost, da pač sam plačaš in koliko stane? V kolikšnem času pa potem dobiš rezultate? A ti jih pošljejo na dom?

A je možno, da ugotovijo, da imaš hepatitis c, tud če ne greš na test? Verjetn se pa vidi oz. je kej sumljivo, če greš dat kri in potem vidjo da neki ni ok in te dajo testirat?

Pa še nekej: a npr. da imaš poškodovana jetra oz. da dobiš cirozo jeter ni nujno, da imaš hepatitis? Pa še neki me zanima, a je velik možnosti, da ima nekdo hepatitis, če se ni nikol drogiral, nikol ni imel rizičnih spolnih odnosov, nikol transfuzije, popil pa je vsaj 1dcl alkoholne pijače na dan in včasih še več. Zanima me če je hepatitis nujno vezan na cirozo jeter oz. na kakšno drugo poškodbo jeter?

Res se opravičujem za malo zmede, ampak me daje panika, ker me je strah, da sem okužena.

Ful hvala za odgovore!!! Embarassed
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ELI
Administrator foruma


Pridružen/-a: 31.05. 2006, 18:14
Prispevkov: 824
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 30 Nov 2006 12:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Živjo,

Na žalost pri nas še ni anonimnega testiranja za hcv tako, da moraš po napotnico k svojemu zdravniku in potem s to napotnico na infekcijsko kliniko. Ne vem,če je možno samoplačniško testiranje za hcv: pokliči in vprašaj na infekcijsko:
tel. 01 522 42 24
26-10
42-11
26-22
50-50
To so tel.št. in ker jih je težko dobiti sem ti napisala več številk.

HCV in ciroza jeter nista vedno nujno povezana. Vsekakor nezdravljeni hcv lahko vodi v cirozo jeter ali jetrnega raka. Drugače pa lahko pride do ciroze jeter tudi zaradi drugih jetrnih obolenj, alkoholizma....

Tvoj zdravnik samo s pregledom jetrnih testov in ostalih krvnih testov ne more ugotoviti okužbe s hcv, zato moraš na infekcijsko kliniko. Tudi po zunanjih znakih ne more ugotoviti, da gre za okužbo, ker so lahko zelo neznačilni (utrujenost, pomanjkanje apetita, zaprtost, driska, slabosti, splošno slabo počutje....), našteti znaki pa so pogosti tudi pri drugih boleznih.

Vsekakor ti svetujem,da se greš testirati,če sumiš da bi lahko bila okužena kajti pri pravočasno odkritem hcv je veliko možnosti za ozdravitev in ni dobro čakati, da virus narašča in uničuje jetra.

Hcv se prenaša predvsem z okuženo krvjo, lahko pa tudi z ostalimi telesnimi tekočinami vendar v bistveno manjši meri.

Samo s testiranjem na infekcijski se boš 100% prepričala ali si okužena.
Zato se le pojdi testirati saj ni nič groznega. Bolje je vedeti pri čem si kot pa da se grizeš v sebi in razmišljaš ali je ali ni.....


Lep pozdravček.... Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
unna



Pridružen/-a: 26.08. 2006, 19:39
Prispevkov: 48
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: 30 Nov 2006 13:24    Naslov sporočila: re:punčka Odgovori s citatom

živjo!testiranje za hcv je mogoče tudi pamoplačniško,in sicer na zavodu za transfuzijo krvi RS. To je na Šlajmerjevi ulici zraven porodnjišnice.Izvide dobiš naslednji dan,za ceno pa vem sam v kombinaciji s testiranjem za HCVin HIV in je 12.000tolarjev,se pravi ,da je testiranje samo za hepatitis še cenejše ccr.7000-8.000tolarjev Za samoplačniško test. ne potrebuješ napotnice.Od samega pitja alkohola je seveda nemogoča okužžba z virusom HCV,jasno pa alko škoduje jetrom,prekomerno in dalnoročno pitje velikokrat pripelj do ciroze,če imaš pa srečo pa do malo blajih okvar jeter.Premisli,če si bila pred letom1991mogoče operirana,čeprav so ljudje še po tem letu dobivali okužbo preko različnih zdravniških posegov,saj je virus izredno odporen,ne ubije ga vročina ne alkohol...Zadnjega vprašanja ne razumem-ali sprašuješ če ko si okuen s HCV nujno dobiš cirozo ali druge poškodbe jeter/brazgotinjenja/-odgovor je:ni nujno,vendar vsaj nekaj fibroze je skoraj pri vsakem obolelem prisotne ciroza pa je redkejša in se ojavlja pri nezdravljenem hepatitisu,ali dolgo neodkriti okubi-so pa tudi tu izjeme.Če pa te zanima/kar dvomim/ali je pri poškodbah jeter,ali cirozi vedno prisotna okužba s HCV-je odgovor SEVEDA NE!!!Obstaja še veliko drugih boleznih ,ki prizadanejo jetra,potem prekomerno uživanje alkohola...Tudi ciroze delimo na -alkoholne/povzročene s prekomirnim uivanjem alk./-nealkoholne/prirpjene bolezni jeter,virusni hepatitisiA,B,C,D,E..,itd./Upam da sem ti saj malo pomagala s tem postom,lep pozdrav UNNA
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ELI
Administrator foruma


Pridružen/-a: 31.05. 2006, 18:14
Prispevkov: 824
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 30 Nov 2006 14:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Super - nisem vedla, da je zdaj možno samoplačniško testiranje na zavodu za transfuzijo. Vem, da je folk hodil na krvodajalske akcije(tisti,ki niso želeli na infekcijsko),da so pri tem dobili testiranje na vse- HCV,HBV,HIV,Sifilis in to je edini možni brezplačni način testiranja na zavodu.
Upam,da bo v bližnji prihodnosti pri nas možno anonimno testiranje za HCV tako kot je za HIV, ker bi se na ta način testiralo bistveno več ljudi. Problem zakaj tega še ni je seveda - ni finančnih sredstev.

Kako si ti Unna? Živčki ok? Drži se...... Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
alma



Pridružen/-a: 26.07. 2006, 12:53
Prispevkov: 44

PrispevekObjavljeno: 30 Nov 2006 17:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem bom tudi sla ponovno testirat, za vsak slucaj (nikoli ne ves) in moram rec da me zelo veseli da se da it samoplacnisko in mi ne bo se enkrat treba skozi vse tisto - razlaganje zdravnici zakaj bi se testirala, pa kje in zakaj je moj fant dobil hcv, pa njenega vtikanja v moje privat zivljenje in stvari ki se je ne ticejo, pa cakanja preden prides na vrsto in preden dobis izvide...!

Tistih 8.000 sit je vec kot vredno placat!!!

Hvala za informacije, unna! Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ELI
Administrator foruma


Pridružen/-a: 31.05. 2006, 18:14
Prispevkov: 824
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 30 Nov 2006 23:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

alma je napisal/a:
in mi ne bo se enkrat treba skozi vse tisto - razlaganje zdravnici zakaj bi se testirala, pa kje in zakaj je moj fant dobil hcv, pa njenega vtikanja v moje privat zivljenje in stvari ki se je ne ticejo, pa cakanja preden prides na vrsto in preden dobis izvide...!



To vtikanje zdravnikov v osebne zadeve,ko hoče nekdo napotnico za testiranje hcv,je res obupno in za moje pojme nedopustno. Imam občutek,da našemu zdravstvu ni v interesu,da bi se čimveč ljudi testiralo ampak nasprotno - prikrivati problematiko dokler ne bo eksplodirala. Že če poslušam in berem izjave o tem kako zelo malo hcvja je pri nas in,da smo oaza v Evropi glede tega je čisto nakladanje.

Mene osebno tudi zelo moti,ko me vsak zdravnik vedno vpraša -- KAKO STE SE PA OKUŽILI S HCV? In ko odkrito povem,da sem bila IV uživalka drog je včasih tak odziv,da se komaj obvladam. Kljub temu,da povem,da sem 8 let "čista", da imam 5 let negativne izvide HCV,se nekateri obnašajo kot da imam kugo in da odvisnik ostane odvisnik. Po drugi strani pa opažam kako je veliko zdravstvenega osebja neodgovornega (npr.v laboratoriju jemljejo kri brez rokavic kljub temu,da kri jemljejo okuženim s hcv in to vejo).Včasih sem pa pri nekaterih zdravnikih tudi prijetno presenečena kot je bilo zdaj poleti na nevrokirurgiji -nobene panike okoli hcv in moje preteklosti.....nasprotno -sami pozitivni odzivi ampak na žalost se to bolj redko zgodi. Zdravniki in ostalo zdravstveno osebje bo moralo spremeniti svojo miselnost okoli te bolezni in tudi malo bolj razumeti bivše odvisnike,ki so se izvlekli iz pekla drog in želijo normalno živeti.
Malo sem se razpisala ampak to me včasih res jezi.

pozdravček vsem..... Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
alma



Pridružen/-a: 26.07. 2006, 12:53
Prispevkov: 44

PrispevekObjavljeno: 01 Dec 2006 01:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Eli, se popolnoma strinjam da je stanje obupno!

Sele zdaj sem se sploh spomnila, da mi zdravnica sploh ni hotela uradno napisat, da se grem testirat za hcv, in je rekla ces da bo v karton napisala samo 'kontakt h' pod razlog...kao da ne bodo drugi vedeli!
Zdej se pa sprasujem - ali to pomeni da imajo drugi, ki bi lahko klevetali okoli, dostop do mojega zdravstvenega kartona, ali je zdravnica 'samo' menila, da je bolje, da tega da sem morda hcv pozitivna, nihce ne ve???

Da ne govorimo o tem, da mi je ista osebna zdravnica (takoj po tem sem jo zamenjala) rekla, da za hcv ne obstaja zdravljenje!!! Da se pac ne da nic narediti v zvezi z boleznijo in da zdaj pa bo moj dragi direkt fasal cirozo in samo ce bo bog dal se to ne bo zgodilo!!!

In kot sem ze nekje omenila, me je na koncu se vprasala, ali bom torej fanta pustila in mi to predlozila kot najpametnejso in najlogicnejso moznost... (itak ni prihodnosti zanj, ce je okuzen, kajne)

Groza!

Upam da obstaja kdo ki je imel z zdravniki vec srece Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ELI
Administrator foruma


Pridružen/-a: 31.05. 2006, 18:14
Prispevkov: 824
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 01 Dec 2006 11:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja alma, to je katastrofa ko berem in poslušam ubupane ljudi,ki me kličejo in mi rečejo, da jim je zdravnik rekel, da zdravil za to bolezen ni. IIN TO LETA 2006!
Sam še mal mi manjka in bom odprla novo temo: DOBRI IN SLABI ZDRAVNIKI in bomo z imeni in priimki pisali kako se obnašajo, kako ne spremljajo novosti v medecini, namreč danes bi moral biti vsak zdravnik seznanjen s to boleznijo, možnostmi zdravljenja..... Imeli so izobraževanja - to jaz vem, da so jih imeli in ne razumem a to namerno počnejo al so nekateri res taki butli - ne morem uporabit druge besede.
Vsekakor se takim ne smemo pustiti ampak vedno je treba iskati drugo mnenje, če zdravnik za neko bolezen reče, da ni več pomoči.
Tista izjava, da svojega fanta kar zapusti je pa do konca debilna in noben normalen človek kaj šele zdravnik nebi kaj takega predlagal.

pozdravček..... Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
puncka



Pridružen/-a: 29.11. 2006, 23:00
Prispevkov: 2

PrispevekObjavljeno: 01 Dec 2006 11:54    Naslov sporočila: živjo! Odgovori s citatom

Najprej ful hvala za odgovor. Če vas preveč ne motim bi imela še kakšno vprašanje. Npr. a ko se greš testirat za hepatitis morš povedat za katerega se boš testiral npr. b ali c... ali nima veze. Zanima me pa še ali v primeru, da imaš hepatitis ti vedno vzamejo še košček jeter (biopsija al kaj je že), da ga bolje pregledajo pred zdravljenjem ali to ni pomembno oz. potrebno v vsakem primeru.

Glede zdravnikov na tem področju še nimam izkušenj, sam če so res tok nesramni... Mad

Lepo se mejte! Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ELI
Administrator foruma


Pridružen/-a: 31.05. 2006, 18:14
Prispevkov: 824
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 01 Dec 2006 12:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Punčka,

Ne se prestrašit glede zdravnikov - saj niso vsi taki. Infektologi so pa sploh večinoma zelo vredu. Ti moraš povedati za kateri hepatitis se hočeš testirat - jaz ti svetujem,da se testiraš za B in C, če sumiš,da bi lahko bila okužena oz.če si bila s kom, ki bi lahko bil okužen.
Če se okužba potrdi potem te najprej naročijo pri infektologu, tam imaš razgovor, potem te bo verjetno poslal na ultrazvok in pred začetkom zdravljenja se opravijo jetrni testi (odvzem krvi) in biopsija jeter (to ni nič hudega). Ko infektolog na podlagi vseh teh izvidov vidi stanje jeter pacienta, se odloči za primerno terapijo.
Toliko na kratko....ampak ti se najprej testiraj, saj mogoče je pa vse ok in sploh nisi okužena.

Lep pozdravček, Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
unna



Pridružen/-a: 26.08. 2006, 19:39
Prispevkov: 48
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: 03 Dec 2006 11:49    Naslov sporočila: Re:anketa Odgovori s citatom

JAZ BI H ANKETI DODALA NA TVOJEM MESTU ŠE ENO MOŽNOST.;IN SICER-KAKO STE POSUMILI DA STE OKUŽENI_:ZARADI RIZIČNEGA VEDENJA?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    HCVJEVCI Seznam forumov -> VI, KI VAS KARKOLI ZANIMA V ZVEZI S HEPATITISOM C !
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.