HCVJEVCI Seznam forumov HCVJEVCI
HEPATITIS C - UNIČIMO GA !
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Pravilna prehrana

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    HCVJEVCI Seznam forumov -> VI, KI VAS KARKOLI ZANIMA V ZVEZI S HEPATITISOM C !
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
alma
Gost





PrispevekObjavljeno: 25 Apr 2006 14:15    Naslov sporočila: Pravilna prehrana Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Vidim, da nihče še ni postavil vprašanja na to temo, pa me zanima, al bi kdo, ki ima s tem izkušnje in zanesljive informacije, opisal kakšna je pravilna prehrana bolnikov s hcv - torej kaj lahko pomaga pri zdravljenju in čim manj obremenjuje jetra?

Hvala za odgovore in vsem želim en lep dan! Smile
Nazaj na vrh
ELI
Gost





PrispevekObjavljeno: 25 Apr 2006 22:28    Naslov sporočila: PREHRANA BOLNIKOV HCV Odgovori s citatom

Živjo alma,

Na infekcijskih klinikah in tudi po zdravstvenih domovih (vsaj nekaterih) imajo brošuro-PREHRANA BOLNIKOV S KRONIČNIM HEPATITISOM C,ki zelo dobro opisuje kakšna prehrana je najboljša za bolnike s HCV.

Jaz sem se zdravila za HCV in lahko napišem nekaj o prehrani in načinu življenja bolnikov s HCV:
Pomembno je:-da poskrbimo za zdravo uravnoteženo prehrano,
- zmerno fizično aktivnost,
- neuživanjem alkohola.

Pomembno je,da je prehrana lahka -s čim manj maščobami(nasičenimi),jaz sem in še vedno uporabljam le olivno olje, veliko sadja in zelenjave(izogibajte se konzerviranemu sadju z veliko sladkorja),črni kruh,žita,žitni izdelki,(polnozrnati izdelki)krompir.Mleko in mlečne izdelke uživajte zmerno in izbirajte tiste z manj maščob, meso,ribe uživajte zmerno in izbirajte tiste z manj maščobami,stročnice(fižol,leča,čičerika), čim manj in v majhnih količinah uživajte maščobna živila z veliko sladkorja-(maslo,margarina,paštete,oljni solatni prelivi,sladka in kisla smetana,čokolada,piškoti,torte,bonboni,sladkor,marmelada) Če jih pa ne je pa še boljše.
To so nekako osnove.Jaz sem vegetarijanka in s prehrano nisem imela velikih težav,ker že sicer jem nemastno in lahko hrano. Sem pa imela težavo,ker sem bila popolnoma brez apetita in sem tudi zelo shujšala. Med boleznijo in zdravljenjem tudi sam ugotoviš kaj ti paše in česa želodec ne prenese. Jaz npr.imam zelo rada sadje ampak med boleznijo nekaterih vrst sadja nisem mogla jesti (je bilo pretežko za želodec, slabo mi je bilo, tiščalo me je v želodcu...)ampak to je odvisno od posameznika.Pomembno je predvsem,da je hrana čim manj mastna (npr.svinjsko meso jaz vsakemu odsvetujem ali pa npr.čokolado in vse mastne,težke sladkarije), da jemo večkrat na dan manjše obroke(se ne nabašemo s hrano,ker s tem obremenjujemo jetra), potrebno je piti dosti tekočine (voda,sadni naravni sokovi,zeliščne čaje.Ne pijte gaziranih pijač in alkohola.

Pomembno je tudi,da med zdravljenjem dobimo zadosti vitaminov skupine B,(ker Ribavirin povzroča anemijo)zato je med zdravljenjem dobro jemati B-komplex vitamine in tudi vitamin C za boljši imunski sistem (še posebej,če ste brez apetita). Jaz sem jemala vitamine ABC PLUS od Natural Wealth kjer so vsi potrebni vitamini in minerali in so brez konzervansov in sladkorja(dobi se jih v lekarni) in ACEROLO -to je C vitamin iz Acerole od iste firme. Poleg tega sem jemala še Pegasti badelj (kapsule).Pegasti badelj je super za čiščenje in razmaščevanje ter obnovo jeter. Zdaj bo 5 let od zdravljenja HCV-ja in na vsakoletni kontroli sem do zdaj imela dobre jetrne teste in jetra so ok.

Dejstvo je,da je potrebno za svoje zdravje narediti kaj več kot le jemati zdravila,ki ti jih predpiše zdravnik. Pri tej bolezni je pomembno,da spremenimo način življenja še posebej, če smo se npr.prej nepravilno prehranjevali,pili alkohol,uživali droge... TO ODPADE!!! ZA CELO ŽIVLJENJE!!! IN MENI OSEBNO TO NI NOBEN PROBLEM.

Tak način prehrane ni pomemben samo med boleznijo in zdravljenjem ampak je dobro,da skrbimo za svoja jetra in se navadimo na tak način prehranjevanja tudi po končani terapiji.


Pozdravček vsem, Wink
Nazaj na vrh
alma
Gost





PrispevekObjavljeno: 25 Jul 2006 09:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Eli, hvala za izcrpno porocilo! Smile

S fantom sicer ze tako ali tako jeva zdravo, le precej sladkosneda sva in greva rada na kako tortico... Smile Kruha prakticno ne jeva (razen kak sendvicek za na piknik, pa se to s tunino in zelenjavo in polnozrnatim kruhom), olja razen olivnega sploh nimava pri hisi, cvreva nic, jeva veliko sadja in zelenjave, etc...tko da sva kar na pravi poti! Tako vsaj glede prehrane se ne sekiram prevec!

Zanimivo se mi zdi, da nisi omenila jajc, saj fant pravi da mu ful tezko padejo, pa doktor mu ih je tudi odsvetoval.

Pegasti badelj ti je svetoval zdravnik ali kje si dobila in formacije? Sem ze opazila kapsule v trgovini, pa nisem vedela ali bi jih kupila ali ne...kje naj dobim vec in formacij o tem?

Se enkrat hvala in lep pozdrav vsem!
Nazaj na vrh
ELI
Administrator foruma


Pridružen/-a: 31.05. 2006, 18:14
Prispevkov: 824
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 26 Jul 2006 11:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Živjo,

Oprosti,ker odgovarjam z zamudo ampak sem bila pred kratkim operirana in ne morem biti dolgo za računalnikom.

Glede jajc - se strinjam, niso ok,ker imajo dosti holesterola in težka so za prebavo. Drugače se pa zdravo prehranjujeta- tako kot jaz,le da sem jaz vegetarijanka.

Glede pegastega badlja- tukaj imaš en slovenski članek, drugače pa imaš tudi na tujih spletnih straneh ogromno o tej rastlini - angleško se ji reče MILK THISTLE. Jaz sem infektologinji povedala,da to jemljem in je rekla, da je ok. Lahko ti povem,da sem to jemala skoz in zdaj po 5 letih,ko sem imela kontrolo sem imela krasne izvide, jetra čudovita.
Tukaj si preberi članek: to je le en izmed člankov o zdravilnih učinkih te rastline. Tvoj fant lahko brez skrbi to jemlje - samo koristi mu lahko in nič mu ne bo škodovalo. Če bo to jemal naj jemlje v kapsulah in ne v obliki čaja,ker je v kapsulah dosti bolj učinkovit. Jaz npr. jemljem od Nutrilab firme.
Malo preberita, več je na tujih spletnih straneh ampak jaz lahko rečem,da to samo koristi in ne more škodovati. Tudi dosti drugih to jemlje in ni nobenih problemov.

http://www.viva.si/clanek.asp?arhiv=1&id=2584


Lep pozdravček....eli Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
alma



Pridružen/-a: 26.07. 2006, 12:53
Prispevkov: 44

PrispevekObjavljeno: 26 Jul 2006 13:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala Eli!

Kapsule sem ze videla v DM-u, pa sklepam da jih se kje prodajajo. Glede na clanek jih teoreticno torej jemlje vsak ki ga skrbi za zdravje svojih jeter! Ob zdravljenju hcv pa se toliko bolj.
Saj vem, lahko bi clanek sama poiskala Embarassed Ampak mi je pac vprasanje med brskanjem po forumu padlo na pamet... Hvala se enkrat! Smile

Zelim ti hitro okrevanje po opeaciji!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ELI
Administrator foruma


Pridružen/-a: 31.05. 2006, 18:14
Prispevkov: 824
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 26 Jul 2006 19:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Alma, ni problema. Če lahko pomagam sem vesela. Glede pegastega badlja - dobi se v lekarnah in tudi v dm kot si napisala. Zelo je primeren za vse jetrne bolnike, npr. tiste,ki imajo zamaščena jetra, povišan holesterol......saj veš, da ima to danes veliko slovencev ker se pač prehranjujejo nezdravo in da ne govorim o alkoholu....

Še dobro,da se zdaj dobi tudi pri nas, ker jaz sem ga prej skoz kupovala v Italiji, ker ga pri nas ni bilo.

Vsekakor ga vsem jetrnim bolnikom toplo priporočam.

Lepo se imej in čuvaj svojega fanta.... Wink Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Luka
Administrator foruma


Pridružen/-a: 08.04. 2006, 18:09
Prispevkov: 154
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 30 Jul 2006 14:05    Naslov sporočila: Oj ! Odgovori s citatom

Ja glede hrane je točno tko kot je napisala Eli in ne bom ponavljal tega.......

Lahko pa povdarim še enkrat ! PITI VELIKO TEKOČINE, VODE IN JESTI VELIKO SADJA IN ZELENJAVE ! AMPAK NE PRETIRAVATI !!!!!!! TO je mišljeno tako, da NAENKRAT vseeno ne smemo zaužiti enormne količine C vitamina ampak vsakič nekaj in je bolje za naša jetra in manj obremenjujoče............

Pa še nekaj, tisti ki na dan popijete velike količine vode, tko kot jaz na primer, morate temu primerno telo nahraniti tudi s soljo ! Ampak to ni zdej mišljeno, da morate jesti vse slano in posoljeno, ne....... Ampak na dan morate pri enem obroku recimo primerno osoliti hrano....... To je če popijete tko kot jaz recimo, po 3 litre vode povprečno........ Jaz jih včasih ko grem še tekat pa to, tudi 4 ........

Jaz se prehranjujem po vzorcu zdravega prehranjevanja in tudi jaz redno jemljem 2 kapsuli pegastega badlja in ga vsem priporočam !!!!!!!

Cool Cool Cool Cool Cool
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mija
Gost





PrispevekObjavljeno: 01 Okt 2006 07:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kolk pa stane? V DM-ju sem zadnjič spraševala pa prodajalka pojma ni mela o tem, je rekla da ima vsako "zdravilo" svoje ime in naj si pogledam sama. Pa nisem imela časa.
Nazaj na vrh
ELI
Administrator foruma


Pridružen/-a: 31.05. 2006, 18:14
Prispevkov: 824
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 01 Okt 2006 09:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Živjo Mija,

Čist točno ti zdaj nebi znala povedati ceno - cca.2-3 tisoč sit. Ti pa Priporočam da kupiš Pegasti badelj od NUTRILABA ker ima največ silimarina,ki je najpomembnejša sestavina pegastega badlja in najboljša za jetra.
Zdaj imajo še od ene firme in so dražji, imajo še neke vitamine zraven ampak sem pogledala in je najboljši od NUTRILABA,ker če jemlješ pegasti badelj je najbolje samega,ker ga vzameš zjutraj pred hrano, ostale vitamine pa po hrani in to ni dobra varianta.

Pozdravček.... Wink Wink Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
5RA1977



Pridružen/-a: 21.11. 2006, 17:47
Prispevkov: 32

PrispevekObjavljeno: 21 Nov 2006 18:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ZA BOLJŠE DELOVANJE JETER JE PRIPOROČLJIVO JESTI VEČ ANANASA ZLASTI ČE SMO UŽIVALI KAJ ZA JETRA OBREMENJUJOČEGA, SAJ ANANAS POSPEŠI DELOVANJE JETER. PIJTE TUDI ČAJ IZ KOPRIVE
_________________
5RA
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ELI
Administrator foruma


Pridružen/-a: 31.05. 2006, 18:14
Prispevkov: 824
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 16 Mar 2007 10:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Jaz že nekaj časa jemljem KLAMATSKE OZ.AFA alge. Zelo dobra zadeva.
Tukaj je par linkov,če koga zanimajo.

http://www.vidastudio.si/index.php?page=stran&pid=110

http://www.vidastudio.si/index.php?page=stran&pid=103

http://www.vidastudio.si/index.php?page=stran&pid=112

http://www.vidastudio.si/index.php?page=stran&pid=110

http://www.vidastudio.si/index.php?page=stran&pid=116

pozdravček, eli Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    HCVJEVCI Seznam forumov -> VI, KI VAS KARKOLI ZANIMA V ZVEZI S HEPATITISOM C !
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.